Dnevne novosti

DIP: Većina sudionika prvog kruga lokalnih izbora predala financijske izvještaje

17.06.2021 07:20 ZAGREB, 16. lipnja 2021. (Hina) - Većina političkih stranaka i kandidata koja je sudjelovala u prvom krugu lokalnih izbora u roku je dostavila financijske izvještaje o financiranju promidžbe, od njih 4.019 to nije učinilo 133 sudionika, izvijestilo je u srijedu Državno izborno povjerenstvo (DIP).
Rok za dostavu izvješća, unosom u informacijski sustav DIP-a, istekao je noćas u ponoć, a izvješća predana u roku sa današnjim su danom objavljena na mrežnoj stranici DIP-a i dostupna javnosti. U propisanom roku dostavljeno je, dakle, 3. 886 financijskih izvještaja i to od 2.409 sudionika izbora za lokalna predstavnička tijela (od njih ukupno 2.462), 1.344 kandidata (od 1.413) za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te od 133 (od ukupno 144) kandidata za zamjenike načelnika, gradonačelnika i župana iz reda nacionalnih manjina, odnosno hrvatskog naroda.

Financijska izvješća su trodijelna, sadrže izvješća o donacijama, o troškovima promidžbe i o ostvarenom popustu za medijsko oglašavanje. DIP podsjeća sudionike drugog izbornog kruga, a to su, među ostalima i kandidati za gradonačelnike četiri najveća grada, da im je rok za predaju financijskih izvješća 29. lipnja, a onima koji su morali u treći krug, što je bio slučaj u samo jednoj općini, 13. srpnja.