Dnevne novosti

HSS-ovka podrškom HDZ-a izabrana za predsjednicu Skupštine Zagrebačke županije

04.08.2021 07:27 ZAGREB, 3. kolovoza 2021. (Hina) - Skupština Zagrebačke županije uspjela se u utorak konstituirati izborom Martine Glasnović (HSS) za predsjednicu županijske Skupštine koja je dobila podršku liste HDZ-HSU-HNS-HSLS te Nezavisne liste Stjepana Kožića i Stranke rada i solidarnosti, iako je bila na listi s SDP-om.
Prvi prijedlog za predsjednika Skupštine dala je stranke Fokus, i to svojeg kandidata Marka Magdića, koji nije prošao jer je protiv prijedloga bilo 26 zastupnika, u odnosu na 20 glasova za. Za taj su prijedlog bili zastupnici SDP-a i Mosta.

Drugi prijedlog bio je da za predsjednicu bude izabrana županijska predsjednica HSS-a Martina Glasnović te je taj prijedlog prošao s 25 glasova za, i 21 glas protiv. Ovaj prijedlog podržale su liste HDZ-a, Nezavisne liste Stjepana Kožića te njihovi partneri. HSS je na nedavnim lokalnim izborima nastupio na listi sa SDP-om te su u izboru za županijsku skupštinu dobili i najveći broj glasova (25,73 posto).

Nova predsjednica Skupštine izrazila je zadovoljstvo što se županijska skupština konstituirala."Nakon svih ovih razgovora koje smo vodili vjerujte mi HSS je najmanje pregovarao od svih stranaka. Koalicija ne postoji, dogovor je vezan i sa strankom Stjepana Kožića i s HDZ-om. U jednom trenutku gotovo sve stranke su bile suglasne da im je HSS prihvatljiv da da kandidata za županijsku skupštinu", rekla je novinarima Glasnović.

Glasnović: HSS je odlučio preuzeti odgovornost

Dodaje da je u jednom trenutku pred njih stavljen ultimatum, ili će bez dijaloga prihvatiti neke stvari ili će biti odgovorni za nove izbore."Nije u ovome trenutku ovo zahvalna uloga, no svi koji znaju moj rad mogu biti sigurni da ovdje nema nikakve kupovine", poručila je Glasnović. Na pitanje jesu li suradnjom s HDZ-om prevarili svoje birače, Glasnović kratko odgovara da nisu. Ističe kako je HSS 28. srpnja donio odluku, temeljem toga da je većini stranaka bio prihvatljiv, da će ukoliko postoji većina vijećnika koji žele podržati njihovog kandidata, da će preuzeti tu odgovornost.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić kazao je kako prije svega misli da će dobro surađivati. "Mislim da će ova suradnja biti dobra, da ćemo se orijentirati prema projektima i programima te da ćemo tako i dalje uspješno voditi Zagrebačku županiju", ističe Kožić. Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk naglasio je kako se HDZ od početka zalagao da se Skupština formira jer je to najbolje za sve građane.

Turk: Suradnja moguća i u donošenju bitnih odluka

"Usuđujem se reći da ova većina koja je danas podržala izbor predsjednice je i moguća većina u vremenima koja slijedi u donošenju bitnih odluka. Mi nemamo s HSS-om potpisanu koaliciju, ali zašto ne reći da želimo nastavak suradnje u kontekstu interesa žitelja županije", poručio je Turk.

Marko Magdić iz Fokusa izrazio je žaljenje zbog izbora Glasnović zato što takvi raspleti dokazuju zašto ljudi nemaju povjerenja u politiku i zašto zaziru od nje. "Danas smo vidjeli jako puno lica koja su gledala u pod, osjetila se nelagoda u zraku. Fokus kao stranka je imala stav da trebamo imati predsjednika županijske skupštine prije svega jer držimo najviše gradova u županiji", kazao je Magdić.

Zmajlović: HSS ušao u konkurenciju najlicemjernijih stranaka

Zastupnik SDP-a Mihael Zmajlović ustvrdio je da nikakva prijetnja novim izborima, kao ni trošak održavanja izbora od pet milijuna kuna, ne može opravdati "političku trgovinu i prostituciju" koju je učinio HSS. "HSS je ušao u konkurenciju najlicemjernijih političkih stranaka, političkih pervertita, i siguran sam da će za to snositi određene posljedice među biračima", ustvrdio je Zmajlović.

Ističe kako oni nisu nezadovoljni zbog toga što je netko drugi dobio fotelju predsjednika, ali da su nezadovoljni zato što se s ovakvom prevarom birača dodatno narušava povjerenje građana u politiku, političare, institucije, u one ljude koji žele mijenjati Hrvatsku na bolje. Smatra da se javnost s pravom treba pitati koja je bila cijena ove političke prevare."Svima je jasno da se radi o političkoj trgovini koja će možda koštati građane i više nego što bi koštali novi izbori", ustvrdio je Zmajlović.