Dnevne novosti

Visoki upravni sud odlučio da Croatia Records ne smije koristiti fonograme prije privatizacije 1993.

06.08.2021 07:40 ZAGREB, 5. kolovoza 2021. (Hina) - Visoki upravni sud presudio je da Croatia Records više ne smije raspolagati fonogramima snimljenima prije 1993., odnosno prije privatizacije bivšeg Jugotona, piše u četvrtak Jutarnji list.

Sud je odbio žalbu Croatia Recordsa na ranije presude kojima je utvrđeno da u postupku pretvorbe i privatizacije društvenog poduzeća Hrvatska naklada zvuka i slike, pravne sljednice Jugotona, među vrijednostima društvenog kapitala nisu procijenjeni i spomenuti fonogrami.

Riječ je o fonogramima, odnosno originalnim prvim snimkama izvođača kao što su Azra, Bijelo dugme i Novi fosili... Fonoteka bivšeg Jugotona sastoji se od tisuća snimaka nastalih unutar te diskografske kuće, i to sve od prvih snimaka Ive Robića pa do snimki iz najsjajnijeg razdoblja hrvatske diskografije 70-ih i 80-ih godina, među kojima i Azre, a upravo Johnny Štulić često spominje to pravo vlasništva nad tim materijalima. 

Nikša Bratoš, predsjednik Hrvatske glazbene unije koja je bila i inicijator priče o fonoteci, kaže da je tom presudom konačno "pravomoćno potvrđeno stajalište koje HGU zastupa već godinama". "Croatia Records gotovo 30 godina ilegalno zarađuje iskorištavajući fonograme koji uopće nisu njegovi. Posebno nas čudi inertnost države koja nije ništa napravila s tim u vezi jer je već rješenjem iz 2016. stekla pravo brige o fonogramima, a slijedom toga i reguliranje svih otvorenih pitanja s izvođačima u pogledu njihovih prava sadržanih u tim snimkama", kaže Bratoš i dodaje da su mogli odmah nakon prvostupanjske presude tražiti da se "prihodi ostvareni od prometa 'starih' mastera ne uplaćuju na račun Croatia Recordsa, nego da se pohrane na poseban račun do završetka spora". 

Odvjetnik Croatia Recordsa Igora Svilara tvrdi da "tom presudom pitanje prava vlasništva nad fonogramima nije uopće dovedeno u pitanje, niti se o istim pitanjima raspravljalo tijekom upravnog postupka pred Centrom za restrukturiranje i prodaju, kao niti tijekom upravnog spora vođenog postupka pred Upravnim sudom u Zagrebu i Visokim upravnim sudom RH".

 "Presudom se ni na koji način ne dira se u vlasništvo fonograma, nego se prema mišljenju Croatia Recordsa pogrešno, nezakonito i neutemeljeno utvrđuje da fonogrami nisu procijenjeni u vrijednost društvenog kapitala u postupku pretvorbe i privatizacije društvenog poduzeća Hrvatska naklada zvuka i slike, pravnog sljednika Croatia Recordsa", navodi odvjetnik Svilar koji najavljuje da će Croatia Recordsa nastaviti pravnu bitku pred Ustavnim sudom.