Dnevne novosti

Upućen apel Vladi, Ministarstvu i turističkom sektoru da stanu iza ugostiteljstva

13.08.2021 07:35 ZAGREB, 12. kolovoza 2021. (Hina) - Za 55 posto svih ugostiteljskih tvrtki još je zabranjen rad u zatvorenom, a kako daljnje restrikcije u ugostiteljstvu štite ostatak turističkog sektora i istodobno vode u propast caffe barove, Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) apelira da Vlada, Ministarstvo turizma i kolege iz sektora stanu iza ugostiteljstva.

"Još je uvijek ugostiteljskim poduzećima koja obavljaju djelatnosti pripreme isključivo pića i napitaka zabranjen rad u zatvorenim prostorima, i apeliramo da Vlada i Ministarstvo turizma stanu iza tog dijela sektora što prije i aktivno sudjeluju u oporavku i kvalitetnom razvoju, uz kolegijalnost svih ostalih iz sektora, na isti način na koji su to ugostitelji napravili u trenutku kada se ne smije ugroziti broj uplaćenih dolazaka u Hrvatsku", poručila je predsjednica NUU-a Jelena Tabak.

Uz analizu trenutne epidemiološke situacije i dosadašnjim rezultatima turističke sezone 2021., o tome se govorilo i na ovotjednom sastanku turističkog sektora s predstavnicima Vlade kojeg je inicirao premijer Andrej Plenković. Tabak  to ocjenjuje važnim sastankom i zbog činjenice da u turističkom sektoru posluje 21 posto svih poduzeća u Hrvatskoj, od čega su dvije trećine ugostitelji.

"Radom u kontroliranim uvjetima, s ograničenim radnim vremenom i u zatvorenim prostorima, ugostiteljstvo je pokazalo svoju veličinu, ali i da uz zdravstveni sustav 'nosi pandemiju na leđima'. Uz već otprije visoka porezna opterećenja, nelikvidnost i kronični nedostatak radne snage, ugostiteljstvo se od početka pandemije našlo na 'prvoj crti obrane' restriktivnim ograničenjima poslovanja stavljenima u službu zaštite bukinga i zdravlja", komentira Tabak.

Smatra da postoje veliki izgledi da se ljetnu sezonu 'odradi' do kraja, pa i jesen i zimu, no upozorava da je pretrpljena šteta u ugostiteljstvu prevelika da bi se sanirala u dogledno vrijeme bez provedbe poreznog rasterećenja i dugoročnih reformi, bez kojih će se još pojačati odljev kvalificiranog ugostiteljskog osoblja. Tabak se nada da će se u skorije vrijeme održati i novi sastanci s predstavnicima Vlade, jer se jedino interaktivnim pristupom i zajedničkim snagama svih dionika turizma može nastaviti nizati turističke uspjehe.