Dnevne novosti

CROSOL traži od Vlade da prihvati izbjeglice iz Afganistana

17.08.2021 07:20 ZAGREB, 16. kolovoza 2021. (Hina) - Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske (CROSOL) u ponedjeljak je u otvorenom pismu od hrvatske Vlade zatražila da izbjeglicama iz Afganistana hitno pruži utočište te da im osigura potporu u evakuaciji iz te zemlje. 
“U jeku borbi koje se upravo odvijaju na teritoriju Afganistana, pozivamo Vladu Republike Hrvatske da iskaže solidarnost s izbjeglicama iz te zemlje i hitno im ponudi azil te osigura podršku u evakuaciji i osiguranju sigurnih i legalnih puteva prema sigurnosti”, istaknula je platforma. Otvoreno pismo poslano je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministrima unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu i obrane Mariju Banožiću te svim zastupnicima u Hrvatskom saboru i hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu. Ta je platforma poduprla inicijativu kanadske vlade, koja je ponudila azil za 20.000 izbjeglica, no to, upozorila je, “nije ni izbliza dovoljno”. Ocijenila je da se Hrvatska mora uključiti kako bi pridonijela u ublažavanju humanitarne katastrofe.

Zbog toga, ističu iz platforme, očekuju angažman Vlade i saborskih zastupnika i donošenje odluke o doprinosu Hrvatske u zbrinjavanju afganistanskih izbjeglica, s posebnim naglaskom na ranjive skupine - žene, aktiviste, LGBT osobe i ostale osobe čije je život na bilo koji način ugrožen. “Očito je da se Afganistan više nikako ne može smatrati sigurnom zemljom te je potrebno zaustaviti sve deportacije iz Europske unije prema Afganistanu. Sukladno tome tražimo da se Hrvatska kroz svoje predstavnike u Europskoj uniji založi za hitnu promjenu ove prakse”, ističe se, među ostalim, u priopćenju.