Dnevne novosti

U Njemačkoj od jučer na snazi tzv. "3G" pravilo

24.08.2021 07:20 BERLIN, 23. kolovoza 2021. (Hina) - U Njemačkoj je u ponedjeljak u svim saveznim pokrajinama na snagu stupilo tzv. "3G" pravilo po kojem u javne prostore mogu ući samo oni koji dokažu da su cijepljeni, preboljeli koronavirus ili predoče negativni test.

Pravilo "3G" vrijedi u svim javnim ustanovama, kinima, kazalištima, bazenima, restoranima te uslužnim djelatnostima gdje nije moguće održavati razmak poput frizera ili pedikera. U hotelima će oni koji nisu cijepljeni ili preboljeli koronavirus svaka tri dana morati predočiti negativni test. Gradovi i općine mogu ova pravila izuzeti ako sedmodnevna incidencija u jednom okrugu na prelazi vrijednost od 35. Obveza nošenja maske i održavanja razmaka u maloprodaji i javnom prijevozu ostaje na snazi za sve bez obzira radi li se o cijepljenima, onima koji su preboljeli koronavirus ili negativno testiranima. Pritisak na necijepljene će se povećati od 11. listopada od kada država više neće preuzimati troškove antigenog testiranja koji su sada besplatni.

Na sastanku savezne i pokrajinskih vlada početkom kolovoza je zaključeno kako sada, kada svatko tko se može cijepiti ima pristup cjepivu, financiranje testiranja više nije opravdano. Njemački ministar zdravstva Jens Spahn najavio je u ponedjeljak kako odlučujuća za daljnje mjere protiv koronavirusa više neće biti incidencija nago broj hospitaliziranih pacijenata koji su oboljeli od koronavirusa.