Dnevne novosti

IJF: U NPOO-u nema čvrstih rokova decentralizacije

25.08.2021 07:15 ZAGREB, 24. kolovoza 2021. (Hina) - Institut za javne financije (IJF) objavio je novi broj Osvrta pod nazivom Funkcionalna i održiva lokalna samouprava u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021. – 2026. (NPOO), u kojemu autorica Katarina Ott ističe kako je planom predviđena daljnja decentralizacija države, ali nisu definirani čvrsti rokovi.

"Vlada je napravila plan oporavka države koji predviđa i reformu lokalne samouprave. Europska unija je taj plan podržala i spremna ga je financirati. Plan svakako treba pozdraviti, jer se u državi s brojnim lokalnim jedinicama koje imaju izrazito mali broj stanovnika i vrlo niske prihode, odavno očekuje njihovo ne samo funkcionalno, već i stvarno spajanje. No, kako je takvih planova i projekata već bilo, a nisu se uspijevali realizirati, neophodno je što prije definirati ono čega u ovom planu nema, a to su čvrsti rokovi provedbe svih planiranih podfaza i usluga", kaže Ott.

Ističe da je funkcionalno, pa i stvarno spajanje, "više nego neophodno" u državi s velikim brojem lokalnih jedinica, pedesetak općina koje broje manje od tisuću stanovnika, s drastičnim razlikama među njima, ne samo po broju stanovnika (najmanja ih ima samo 137, a najveća 16.500) već i po prihodu po stanovniku (najniži je 1.700, a najviši čak 27.000 kn). Ott tvrdi kako nije točno da se lokalne jedinice nisu voljne mijenjati i popravljati te podsjeća da se od 2015. do 2021. godine prosječna proračunska transparentnost svih lokalnih jedinica popravila s ocjene 1,8 na 4,5. "Dok je primjerice proračun za građane 2015. objavilo samo jedan posto općina, 2021. ga je objavilo čak 80 posto. Informiranje, promoviranje tema, poticanje, promjene zakona i propisa, sve to mora rezultirati promjenama", smatra Ott.

Navodi da se u planu teškom 6,3 mlrd. eura predviđa unaprjeđenje učinkovitosti javne uprave, a među reformama su funkcionalna i održiva lokalna samouprava i predviđene investicije za daljnju optimizaciju i decentralizaciju poticanjem funkcionalnog spajanja jedinica te da je za reformu lokalne samouprave predviđeno 21,6 mil. kuna.Međutim, ističe Ott, definirane su faze i podfaze provedbe te usluga koje će trebati financirati, no rokovi su nažalost utvrđeni samo za faze, ali ne i za podfaze provedbe i predviđene usluge.

Dodatni razlog za zabrinutost prema njezinom mišljenju izaziva činjenica što se u planu na više mjesta spominje kako će mu kao podloga poslužiti rezultati projekta Ministarstva uprave "Optimizacija sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave", koji je već trebao biti završen, no javno dostupnih službenih informacija o njegovoj izradi i rezultatima nema.