Dnevne novosti

Ustavni sud pozvao parlamentarne stranke da predlože članove Etičkog povjerenstva

20.03.2024 08:30 Poziv
ZAGREB, 19. ožujka 2024. (Hina) - Ustavni sud u utorak je pozvao parlamentarne stranke da do 21. ožujka dostave svoje prijedloge za članove Etičkog povjerenstva koje ocjenjuje ponašanje sudionika izbora tijekom promidžbe i postupka izbora te provodi izvanupravni nadzor izborne promidžbe.

"Nakon što se prijedlozi zaprime Ustavni sud imenovat će članove Etičkog povjerenstva kako bi ono moglo pravovremeno započeti s obavljanjem propisanih zadaća", priopćio je Ustavni sud.

Podsjećaju da Ustavni sud imenuje Etičko povjerenstvo na temelju Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor te da je riječ o nestranačkom tijelu "općepriznatog javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima".

Prije početka izborne promidžbe Etičko povjerenstvo donosi i objavljuje Izborni etički kodeks koji čine sustav pravila o ponašanju pojedinaca i političkih stranaka u izbornoj promidžbi i izbornom postupku.

Etičko povjerenstvo ima predsjednika i šest članova od kojih po tri člana predlažu većinske i oporbene političke stranke, sukladno stranačkom sastavu Sabora. Predsjednik Etičkog povjerenstva je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti po svome položaju, priopćio je Ustavni sud.