Dnevne novosti

Božinović: MUP se nije uključio u predizbornu kampanju

21.03.2024 08:00 ZAGREB, 20. ožujka 2024. (Hina) - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je u srijedu da su se u narativ o migrantima, pored Predsjednika RH Zorana Milanovića, "nakačile i opcije koje ne mogu razumjeti što mi radimo" te da se MUP nije uključio u predizbornu kampanju.

"U globalnoj krizi s migracijama sačuvali smo državu, ekonomiju, turizam i sigurnost. Hrvatska je po međunarodnim istraživanjima najsigurnija zemlja u svijetu. Da bi to postigli mora se raditi mudro i na temelju pokazatelja i izbjeći svaki kaos, a pogotovo populizam koji, kada su u pitanju migracije, zahvaća jedan dio Europe", rekao je Božinović.

Govoreći o populistima, Božinović je istaknuo da je riječ o neargumentiranom dovođenju u pitanje svega što je postignuto, među ostalim i ulaska u šengenski prostor te podizanje plaća policajcima i vojnicima, a što je, kako je naglasio, jamac sigurnosti za ubuduće. Božinović se referirao i na raniju objavu predsjednika Zorana Milanovića kako se ne smijemo zadovoljiti dosadašnjim korištenjem europskih fondova te da "treba uzeti svaki euro jer novac iz europskih fondova nije vječan".

Aktualna Vlada za upravljanje europskom granicom povukla 54,7 milijuna eura

"Kaže nam da treba koristiti europske fondove, a ja ću vas podsjetiti da je Hrvatska tijekom migrantske krize 2015. i 2016. već nekoliko godina bila članica EU-a. Nisu se ni sjetili da za potrebe dnevnica i terenskih dodataka policajaca mogu koristiti europske fondove", kazao je.

Pritom je podsjetio da je aktualna vlada kroz europske fondove za hitnu pomoć i upravljanje europskom granicom povukla 54,7 milijuna eura. "To je stajalo na raspolaganju i tadašnjoj Vladi, ali se ona odlučila trošiti novac poreznih obveznika. To nisu učinili zato što su odmah kada su došli ukinuli MUP-ovu Upravu za europske integracije i nisu imali tim koji bi uopće pratio što su mogućnosti EU fondova'', dodao je Božinović nakon sjednice Vlade.

Odgovarajući na novinarska pitanja netočnom je ocijenio tvrdnju da su se policija i MUP uključili u kampanju jer je s MUP-ovog službenog maila poslana obavijest o Božinovićevoj objavi na facebooku. ''Vodili smo vas na granicu, vodit ćemo vas još da biste stekli dojam što se događa i kako populisti ne bi mogli manipulirati s emocijama i plasirati lažne teze'', poručio je novinarima Božinović. Na pitanje bi li bilo bolje da se MUP distancira od te objave i njega kao ministra u kampanji, Božinović je odgovorio da je to uobičajeno te da on kao ministar ima odgovornost.

"Do danas smo za 17 posto smanjili postupanja na granici nego lani, iako je u BiH, prema istraživanjima međunarodnih tijela, ušlo 35 posto više migranata. Da bi postigli takav rezultat, morate imati sjajnu policiju i motiviranu, za razliku od razdoblja na koje sam se referirao kad su policajcima smanjivali plaće", dodao je.

Božinović: Nismo stranka kojoj otpadaju koalicijski partneri kao na tekućoj vrpci

Božinović je odgovorio i na pitanje postoje li migranti koji u Hrvatskoj primaju socijalnu pomoć, a što je ranije u srijedu na svojem facebooku objavio Zoran Milanović. "Migrant u Hrvatskoj može na razini mjesec dana dobiti 20 eura. To sigurno nije motiv da ostane u Hrvatskoj", rekao je.

Upitan očekuje li prijepore oko mjesta u stranci, Božinović je odgovorio da je HDZ organizirana stranka koja je prije nekoliko mjeseci kazala u kakvom će formatu izaći na parlamentarne izbore. "Jedini smo ili prvi izašli s nositeljima svih lista. Sigurno nismo stranka kojoj otpadaju koalicijski partneri kao na tekućoj vrpci. Kako su je preko noći sklepali, tako i otpadaju", ocijenio je.

Na pitanje o HDZ-ovim partnerima i prevelikim apetitima, Božinović je odgovorio da nema ničeg neuobičajenog, dok je na pitanje ide li HDZ više udesno odgovorio protupitanjem "sličim li vam ja na desničara?".