Dnevne novosti

Sindikat tehnike HRT-a: "Novi smjer" bez savjetovanja, slijedi prijava

21.03.2024 08:25 ZAGREB, 20. ožujka 2024. (Hina) - Sindikat tehnike HRT-a ustvrdio je u srijedu da je "Novi smjer", najnoviji strateški dokument razvoja i restrukturiranja HRT-a, donesen protivno obvezi savjetovanja s Radničkim vijećem, zbog čega je inicirao podnošenje prekršajne prijave Inspektoratu rada.

U sindikatu ističu da je glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb u ponedjeljak objavio dokument koji je, iako se u uvodu poziva na suradnju s Vladom, publikom, kreativnom industrijom, osobljem i drugim dionicima, portalima bio dostupan prije nego radnicima HRT-a. Dokument koji sadržava ciljeve poslovanja, ideje i planove restrukturiranja, strategiju razvoja poslovanja, mnogo toga što će se odraziti na položaj radnika HRT-a, donesen je protivno obvezi savjetovanja s Radničkim vijećem iz članka 150. Zakona o radu, slijedom čega je ništetan, a njegov donositelj riskira prekršajnu odgovornost temeljem odredbe Zakona o radu, poručuje sindikat.

"HUS-ov Sindikat tehnike HRT-a inicirao je podnošenje prekršajne prijave Inspektoratu rada, kako taj potez ravnateljstva, uvredljiv za radnike i protivan zakonu i duhu socijalnog dijaloga, ne bi prošao bez reakcije. Nadamo se da će Radničko vijeće HRT-a, kao legitimni predstavnik svih radnika HRT-a, tu inicijativu preuzeti na sebe, u suprotnom ćemo djelovati samostalno", navodi sindikat.

Sindikalci dodatno ističu da su navodi o potrebi otpuštanja radnika i djelomičnom ili potpunom "outsourcingu" tehnike HRT-a činjenično neutemeljeni, za što oni i neke druge pravosudne instance imaju dovoljno argumenata. Problem tehnologije je prvenstveno problem neulaganja u svoje ljude i tehniku te neracionalnog korištenja vanjskih usluga, za što je odgovorno Ravnateljstvo HRT-a.

Najavljuje se otpuštanje 30 posto zaposlenih

Budući da odmah iza Uskrsa počinju kolektivni pregovori na HRT-u, sindikat je također objavio svoju strategiju i plan. Cilj je da radnici HRT-a od plaće za pošteno obavljen rad mogu dostojanstveno živjeti, što uz postojeća primanja značajan dio ne može. "Zato ćemo inzistirati da sistematizacija radnih mjesta bude sastavni dio kolektivnog ugovora, kako poslodavac ne bi imao mogućnost jednostrano mijenjati uvjete rada", ističu. 

Sindikat tehnike HRT-a apelira na donositelje odluka da na čelno mjesto te medijske kuće imenuju proaktivne i uspješne menadžere sklone kulturi dijaloga i izgradnji povjerenja i procedura na dobrobit čitavog društva, "a ne samo uskog kruga vanjskih dobavljača i unutrašnjih poslušnika".

Reakcija sindikata uslijedila je nakon objave HRT-ovog "Novog smjera", strateškog dokumenta javne radiotelevizije u kojem se navodi da će tijekom 2025. i 2026. biti nužno smanjivanje broja zaposlenih za 30 posto i najavljuje uvođenje niza inovacija u tehnologiji i radnim metodama.

Upravo je planirano otpuštanje oko 30 posto zaposlenika HRT-a od njih ukupno 2500, predstavljeno kao glavni temelj nove planirane strategije. Smanjivanje broja zaposlenih kani se postići kombinacijom prirodnog odljeva, umirovljenja i dobrovoljnog programa izlaska, kao i zbrinjavanjem viška radnika.