Dnevne novosti

UN usvojio prvu globalnu rezoluciju o umjetnoj inteligenciji

22.03.2024 08:00 NEW YORK, 21. ožujka 2024. (Hina/Reuters) - Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je u četvrtak prvu globalnu rezoluciju o umjetnoj inteligenciji kako bi potaknula zaštitu osobnih podataka, nadzor AI-a i zaštitu ljudskih prava, rekli su američki dužnosnici.

O neobvezujućoj rezoluciji, koju su predložile Sjedinjene Američke Države, a susponzorirale 122 druge zemlje, tri se mjeseca pregovaralo, a predviđa i jačanje privatnosti, rekli su dužnosnici na brifingu za novinare uoči usvajanja rezolucije.

"Plovimo u nemirnim vodama s tehnologijom koja se brzo mijenja, što znači da je važnije nego ikad upravljati u svjetlu naših vrijednosti", rekao je jedan od visokih dužnosnika američke administracije, opisujući rezoluciju kao "prvi ikada dokument istinski globalnog konsenzusa o umjetnoj inteligenciji.

"Rezolucija je posljednja u nizu inicijativa koje poduzimaju vlade diljem svijeta kako bi oblikovale razvoj umjetne inteligencije zbog straha da bi se mogla upotrijebiti za ometanje demokratskih procesa, prijevare ili dovesti do dramatičnog gubitka radnih mjesta.

"Neodgovarajući ili zlonamjerni dizajn, razvoj, implementacija i korištenje sustava umjetne inteligencije predstavljaju rizike koji bi mogli potkopati zaštitu, promicanje i uživanje ljudskih prava i temeljnih sloboda", kaže se u rezoluciji.

Na pitanje jesu li se pregovarači suočili s otporom Rusije ili Kine, koje su također glasale za rezoluciju, dužnosnici su priznali da je bilo "puno žustrih razgovora". "No, aktivno smo surađivali s Kinom, Rusijom, Kubom i drugim zemljama koje često se ne slažu s nama", kazali su.

"Vjerujemo da rezolucija uspostavlja odgovarajuću ravnotežu između promicanja razvoja i nastavka zaštite ljudskih prava", rekao je anonimno jedan od dužnosnika.