U središtu

Vuča neispravnih vozila

16.01.2024

Vuča neispravnih vozila uređena je u odredbama članka 94. do 100. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („Narodne novine“ br. 67/08., 48/10., 74/11., 80/13., 92/14., 64/15., 108/17., 70/19., 42/20., 85/22. i 114/22. – dalje: ZSPC).

Dakle, osim, dakako, priključnih vozila, dopuštena je vozilom vuča drugoga vozila, no isključivo u situaciji kada se to drugo vozilo zbog neispravnosti (primjerice uređaja za upravljanje) ne može samostalno kretati. K tome, vozilom se ne smije vući motocikl bez bočne prikolice ili drugo slično vozilo na dva kotača, a što implicira zaključak da bi bila dopuštena vuča motocikla s bočnom prikolicom. U vučenom vozilu se smije prevoziti samo vozač, odnosno ne smiju se prevoziti druge osobe. Postupanje protivno prethodnim pravilima propisano je kao prekršaj iz članka 94. stavak 4. ZSPC-a, a za što je propisana novčana kazna u iznosu od 30,00 eura.

U odnosu na vuču noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti dopuštena je vuča vozila samo ako to vozilo na stražnjoj strani ima upaljena crvena svjetla za označavanje vozila ili ako ga vuče motorno vozilo koje ima i pri vuči upotrebljava žuto rotacijsko svjetlo. Za suprotno postupanje za vozača koji vuče motorno vozilo propisana je novčana kazna u iznosu od 60,00 eura (članak 95. stavak 2.).

Za vrijeme vuče vozila, kako vozilo koje vuče drugo vozilo, tako i vučeno vozilo moraju biti označena sigurnosnim trokutom, s tim da se trokut postavlja s prednje strane vozila koje vuče te sa stražnje stane vučenog vozila, a za suprotno postupanje predviđena je novčana kazna, također, u iznosu od 30,00 eura (članak 96. stavak 2.).

Kada govorimo o modalitetu vuče, onda je potrebno istaknuti da je u članku 97. stavku 1. ZSPC-a predviđeno da se vozilo na cesti može vući:

- pomoću užeta (prema članku 100. ZSPC-a razmak između vučnog i vučenog vozila mora iznositi od 3 do 5 metara)

- pomoću krute veze (rude) – (razmak može iznositi i manje od 3 metra) i

- oslanjanjem ili ovješenjem vozila o vučno vozilo

Međutim, pomoću užeta ne smije se vući:

- vozilo na kojemu su neispravni uređaji za upravljanje

- vozilo ne kojemu su neispravni uređaji za zaustavljanje

- teretni automobili i

- autobusi

Krutom vezom ne smije se vući:

- vozilo koje nema ispravan uređaj za upravljanje

- vozilo koje je teže od vučnog vozila, ako mu je neispravna radna kočnica

Za slučaj postupanja protivno odredbama članka 97. ZSPC-a propisana je novčana kazna za pravnu ili fizičku osobu obrtnika u iznosu od 660,00 do 1990,00 eura (stavak 4.), za odgovornu osobu u pravnoj osobi u iznosu od 190,00 do 660,00 eura (stavak 5.), te za vozača u iznosu od 60,00 eura (stavak 6.).

U slučaju da se motorno vozilo vuče pomoću užeta ili krute veze, osoba koja upravlja vučenim vozilom mora imati vozačku dozvolu za upravljanje onom kategorijom vozila kojoj pripada vozilo koje se vuče, a za postupanje suprotno ovoj obvezi predviđena je novčana kazna u iznosu od 90,00 eura (članak 98. stavak 2.)

Glede vuče teretnog vozila, posebno su mjerodavne odredbe članka 99. ZSPC-a, kojima se propisuje da je vuča natovarenoga teretnog automobila s priključnim vozilom ili bez priključnog vozila, odnosno traktora s priključnim vozilom dopuštena samo do prvog mjesta prikladnog za pretovar tereta, a iznimno do prvog mjesta na kojem se može otkloniti neispravnost na vozilu (primjerice radionice za popravak vozila). Za postupanje protivno ovoj obvezi propisane su novčane kazne u iznosima kao u prethodno navedenim odredbama članka 97. stavka 4., 5. i 6. ZSPC-a.

Vezano uz prethodno navedeno, svakako je potrebno istači da se na autocestu ne smije uključiti motorno vozilo koje vuče drugo vozilo, a koje se zbog neispravnosti ili nedostataka pojedinih dijelova ne može samo kretati. Iznimka od ovoga pravila je predviđena samo u slučaju da je razlog za vuču nastao za vrijeme kretanja vozila po autocesti, s tim da je tada vuča vozila dopuštena samo krajnjom desnom prometnom trakom do prvog izlaza kojim se vučeno vozilo može isključiti iz prometa na autocesti te je za suprotno postupanje propisana novčana kazna u iznosu od 130,00 eura (članak 141.).

Željko Kudrić, dipl. iur.