U središtu

UEFA Euro 2024.: ključna pitanja iz područja prava intelektualnog vlasništva (uporaba zaštićenih simbola)

09.07.2024 Nastavno na uvodni članak o ključnim pitanjima iz područja prava intelektualnog vlasništva vezano za održavanje nogometnog prvenstva UEFA Euro 2024 koji smo ranije objavili u ovom tekstu autorica će se fokusirati na formalna prava intelektualnog vlasništva i to na prava žiga i industrijskog dizajna kojima su zaštićeni primjerice nazivi natjecanja Euro 2024, slogani, amblemi, pehar, logotipi i maskota natjecanja te će izložiti najvažnije smjernice vezano za korištenje spomenutih zaštićenih simbola  nogometnog prvenstva UEFA Euro 2024.

Naime, kako bi upoznala sve dionike ovog natjecanja, kao i samu javnost sa svojim pravima i omogućila im njihovo zakonito korištenje, UEFA, kao glavni organizator prvenstva izdala je Obavijesti i smjernice za uporabu žigova Euro 20241, a čiji ćemo sadržaj, u najvažnijim crtama, na ovom mjestu i izložiti.

Naime, kako iz same Obavijesti i smjernica proizlazi, UEFA je nositelj svih prava intelektualnog vlasništva vezanih za održavanje nogometnog prvenstva Euro 2024. Svrha i cilj ostvarivanja formalne zaštite (registracije) prava intelektualnog vlasništva od strane UEFA-e, kako se u samom tekstu Obavijesti i smjernica ističe, prvenstveno je spriječiti treće strane u neovlaštenom i protupravnom korištenju njezinih simbola vezano za nogometno prvenstvo Euro 2024, a povrh toga omogućiti potrošačima, primarno nogometnim navijačima  pouzdanje u podrijetlo proizvoda, odnosno usluge kako bi bili sigurni da oni proizvodi i usluge obilježeni zaštićenim simbolima UEFA Euro 2024 nedvojbeno i potječu od same UEFA-e ili njezinih službenih partnera, poput televizijskih kuća, sponzora i drugih partnera, primatelja UEFA-ine licencije. U suprotnom, naglašava se, potrošači se izlažu riziku od uporabe krivotvorenih proizvoda i usluga, koji su gotovo u pravilu ispod visokih standarda kvalitete UEFA-e.

U nastavku teksta donosimo primjere zaštićenih simbola (pojmova i vizualnih izraza) UEFA-e vezano za održavanje nogometnog prvenstva Euro 2024.

1. Pojmovi
  • “EURO 2024”
  • “UEFA EURO 2024”
  • “UEFA EUROPEAN FOOTBALL CHAMPIONSHIP”
  • “THE EUROS”
  • “UNITED BY FOOTBALL. VEREINT IM HERZEN EUROPAS.”

2. Logotipi i amblemi




Prema UEFA-inim smjernicama za uporabu njezinih zaštićenih simbola proizlazi u najbitnijem to da UEFA neće dopustiti neovlaštenu komercijalnu upotrebu svojih prava intelektualnog vlasništva i da će odlučno poduzimati mjere za njezino sprječavanje.  Međutim, uporaba zaštićenih  simbola vezano za održavanje nogometnog prvenstva Euro 2024.  isključivo u osobne, nekomercijalne svrhe je dopuštena, pa ako pojedinac rabi UEFA-ine žigove, primjerice za privatnu zabavu svom domu, za takvu uporabu neće biti potrebno posebno odobrenje od strane UEFA-e.

Maja Bilić Paulić, odvjetnica



^ 1 Cjeloviti tekst Obavijesti i smjernica za uporabu žigova Euro 2024 na engleskom jeziku dostupan je na sljedećoj poveznici.